LCHF

HUR FUNKAR DET?

LCHF går ut på att välja mat som höjer din blodsockernivå så lite som möjligt. Genom att undvika socker och kolhydratrik mat får blodet en lägre blodsockerhalt, vilket ger lägre insulinvärden och en ökad fettförbränning. Insulin är ett måste för kroppen men höga nivåer gör att du lagrar fett i stället för att använda det som bränsle.

Vad är LCHF?

LCHF är samlingsnamnet för hälsosam kost. Att äta LCHF-kost innebär att äta den näring människan ätit under merparten av evolutionen. I praktiken innebär detta naturliga matvaror med lite eller inget innehåll av E-nummer, ofta kravmärkta produkter samt huvudnäringsintaget kommer från fett och protein snarare än kolhydrater.

LCHF står för Low Carb High Fat, vår artriktiga föda. Det finns inget däggdjur som blir sjukt, överviktigt eller får diabetes av sin artriktiga föda. Människan är inget undantag.

LCHF-kost innebär att man äter mat som är naturlig, inte innehåller främmande ämnen för kroppen samt har en sammansättning mellan näringsämnena som gör att vårt hormon och belöningssystem återfår sin normala balans.

LCHF rörelsen har insett att det är våra nuvarande kostråd som bär hela ansvaret för många av våra välfärdssjukdomar samt att LCHF är en mycket enkel lösning på den skenande epidemin inom det metabola syndromet.

Teorin bakom LCHF

LCHF (Low Carb, High Fat) är precis som namnet säger – en kost som bygger på ett lågt intag av kolhydrater och ett högt intag av fett. Genom att äta på det sättet håller sig blodsockret på en låg och jämn nivå och din kropp får möjlighet att börja bränna fett. När kroppen använder fettet i fettcellerna som energi blir vi mindre hungriga eftersom energin redan finns i lagrad i kroppen, klar att använda. Många LCHFare bekräftar just detta – när kroppen inte längre är sockerdriven försvinner ”vrålhungern” och känslan av att ”man bara måste stoppa i sig något”.

Grunderna i LCHF är enkla. Undvik socker och stärkelserik mat som exempelvis bröd, pasta, ris och potatis. Ät dig i stället mätt på kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker och naturligt fett (exempelvis smör).


Det har varit mycket debatt om ämnet senaste åren, men du vet väl att lågkolhydratkost numera är 
godkänt av Socialstyrelsen för behandling av övervikt eller diabetes typ 2? Och antalet positiva läkare och professorer ökar stadigt.

Allt fler studier dokumenterar god effekt för:

  • viktnedgång
  • förbättrat blodsocker
  • lägre blodtryck
  • förbättrade blodfetter

Andra vanliga hälsovinster:

  • lugnare mage (mindre gaser/magknip)
  • kraftigt minskat sötsug
  • förbättrad fertilitet
  • mindre karies

Minskade besvär av:

  • svampklåda
  • ledvärk
  • migrän
  • astma
  • akne

©Miriam Carlsson 2007-